Photo by Tanne van der Wal

Photo by Tanne van der Wal

DENGAR

DENGAR is een intieme voorstelling waarin de Molukse Joenoes zijn verhaal vertelt. Hoe creëer je een eigen identiteit als je onlosmakend bent verbonden met een bepaald verleden en iedereen al een beeld over je heeft gevormd?

‘Dengar’ is Maleis voor ‘luister’.‘ Terwijl Joenoes melodieën laat klinken neemt hij je mee terug de schoolbanken in. We zien gesloten koffers van zijn opa terwijl Joenoes zijn toekomst in Nederland schetst. Van schepen vol specerijen naar stilstaande treinen. Wat betekenen de daden die zijn vader in het verleden heeft verricht vandaag voor Joenoes? Aan de hand van de geschiedenis van Nederland en de Molukken, die van zijn opa en zijn vader; vertelt Joenoes zíjn kant van het verhaal. 

Het is inmiddels 68 jaar geleden dat Molukse gezinnen voet aan wal hebben gezet in Nederland. Het is dit jaar ook 44 jaar geleden dat de gijzelingsacties plaatsvonden. Deze acties zorgen vaak voor een eenzijdige representatie in de media en een negatieve beleving in de samenleving over Molukkers. Maar de Molukse geschiedenis is ook een Nederlandse geschiedenis en Joenoes is niet alleen Molukker, hij is ook Nederlander.

Theatermaker Fiona Kelatow en muzikant en acteur Joenoes Polnaija horen beide tot de derde generatie Molukkers in Nederland. Met DENGAR willen zij een brug slaan tussen het verleden en het heden en vertellen wat niet verteld wordt. De voorstelling DENGAR laat zien hoe een derde generatie worstelt met de huidige beeldvorming over Molukkers en wil een ander geluid laten horen en op deze manier een completer verhaal bieden. Het is de hoogste tijd dat deze geschiedenis en actuele vraagstukken voor het voetlicht komen.

DENGAR is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) en Stichting ICCAN.